[Unstoppable : 1,000,000 tons, 100,000 lives, 100 minutes]

UNSTOPPABLE

File:Unstoppable Poster.jpg

Director : Tony Scott
Writer : Mark Bomback
Starring : Denzel Washington (The Book of Eli), Chris Pine (Star Trek), Rosario Dawson (Percy Jackson : Lightning Thief)

Sinopsis :
Sebuah syarikat kereta api panik bekerja untuk mengelakkan sebuah kereta api, barang tak berawak setengah batu-panjang membawa cecair mudah terbakar dan gas beracun dari memusnahkan bandar.
Seorang jurutera lokomotif veteran (Denzel Washington) dan pengalir kereta muda (Chris Pine) mengejar kereta pelarian di sebuah lokomotif yang berbeza untuk membawa pelarian di bawah kawalan sebelum terlambat.

Source : IMDb and Wikipedia
Direct Translate : Encik Google


hero dalam citer ni.. kacak x.. haha
(credit to chicagonow.com)

Ape yang aku teruja dengan cerita ni adalah sebab ianya diambil dari kisah sebenar atau dalam bahasa bugisnya based on a true event.. cerita2 yang camni mmg syok woo layan..so dengan rasa rendah dirinya aku mempelawa sapa2 diluar sana yang teringin nak wat filem berdasarkan hidup aku jangan segan2 nk contact yer... kalo buleh pelakon pn bia la aku.. baru laa dpat feel watak tu kn.. haha..


stylo kannn.. hee
(credit to manipulative-people.com)

okeh2.. berbalik kepada citer unstoppable nih.. ia mengisahkan sebuah train yang terlepas dari kawalan dan menderu dgn kelajuan max sambil membawa muatan bahan api phenol..so macam2 usaha dilakukan ntuk stopkn ketapi ni.. ada cara bodo sengal dan berbagai lagi.. haha.. last2 ade 2 org hero ni pegi begadai nyawa ntuk selamatkan sebuah bandar dari menjadi mangsa letupan ketapi ni.. whoaaaaaaaa...

cter ni mmg syok laaa.. penuh dengan aksi2 yang x djangka.. punye la besh cter ni smp kn kalo anda tertido rugi lah anda.. hikhikhik..so macam biasa laa ending die mesti korang da dpt predict kn.. last2 mst laa hero tu jadik hero.. ehh lupe.. ade lagi satu watak hero.. so 3 org laa sume hero cter ni yang dok nak stopkn ketapi tuh..


antara babak yang mendebarkan lam citer nih..
(credit to filmgarmott.blogspot.com)

jadik saya memberi cter ini rating sebanyakkk....
*drum roll*

[7.25/10]



untuk mengakhiri post ini sila nikmati Fun Facts tentang cerita ini:

1. Ketika dalam pembikinan cerita ini, sebuah ketapi yang digunakan dlm filem ini tergelincir di Brgidgeport, Ohio.. tiada kemalangan jiwa dilaporkan.. hee

2. Denzel Washington pernah menarik diri untuk berlakon cerita ni sebab bayaran yang diberikan tidak setimpal dengan bayaran standard beliau iaitu $ 20 mil. 20th century fox telah berbincang semula dengan beliau dan akhirnya beliau setuju untuk berlakon dalam cerita ni.

3. Filem ini telah dibikin sejak tahun 2004.

[Coming Soon] Transformers : Dark Of The Moon (2011)

File:Transformersdarkofmoonlogo2.jpg
Transformers : Dark Of The Moon

Director : Micheal Bay
Producer : Steven Spielberg
Written by : Ehren Kruger
Starring : Shia LaBeouf (Wall Street), Rosie Huntington-Whiteley(Victoria Secret Model), Josh Duhamel (Life as we know it), Tyrese Gibson (Legion), John Turturro (Pelham 1 2 3), Patrick Dempsey (Made of Honor), Ramon Rodriguez (Pelham 1 2 3), Frances McDormand (North Country), John Malkovich (RED), Leste Speight
Release Date (US,UK): 1st July 2011

Plot:
Autobots, dipimpin oleh Optimus Prime, yang kembali beraksi, mengambil Decepticons yang jahat, yang bertekad untuk membalas kekalahan mereka di Revenge Transformers 2009 tentang Fallen.Dalam filem baru ini, Autobots dan Decepticons terlibat dalam perlumbaan ruangan berbahaya antara AS dan Rusia, dan sekali lagi manusia Sam Witwicky harus datang ke bantuan teman-robot-nya. Ada watak baru juga, termasuk penjahat baru dalam bentuk Shockwave, sebuah lama "Transformers" aksara yang menguasai Cybertron sedangkan Autobots dan Decepticons pertempuran keluar di Bumi.

Source : Wikipedia
Direct Translate: Google Translate


antara para "pelakon" citer ni
source:slumz.boxden.com

transformers kembali lagi dengan siri yang terbaru dengan mengambil tajuk Transformers : Dark of the Moon. Apa yang dimaksudkan dengan Dark of the Moon itu sendiri? adakah bulan secara alamiahnya akan menjadi gelap dek kerana fenomena ganjil yang hanya mereka di NASA je yang ada maklumat? ataupun kehadiran sebuah robot yang sangat besar sehingga menutupi bulan itu sendiri? ataupun ia hanya lah satu metafora bermaksud tumpasnya kuasa kebaikan? amacam? mendebarkan x. ke aku sorang je yang pikir macam2 nih.. hahaha

transformers 3 logo
potential movie poster
source: http://screenrant.com

ramai yang berharap transformers yang latest ni jauh lebih bagus dari yang second iaitu Transformers:Revenge of the fallen sebab filem yang kedua tu penuh dgn tahi atau bahasa yang lebih sopannya full of crap (crap tu tahi ke ketam? ahahah) bagi mereka yang mengikuti filem2 transformers ni memang kebanyakkan mereka amat tidak berpuas hati dengan filem kedua nya. terlalu banyak CG2 yang melampau katanye. bagi aku filem kedua dia tu xdela teruk sangat. sebab penuh dengan aksi2 Megan Fox berlari2. slow motion lagik.. muahahaha


what you will miss in Transformer 3
source: comicbookmovie.com

bagi filem terbaru ni nampaknya Megan Fox sudah tiada lagi (isk isk isk.. sedey tau x? huuu) xdpt la tgk Mikaela berlari2 anak bersama2 dgn Sam sambil dikejar oleh robot2 Decepticons tuh.. huu.. tapi xpe ada watak baru diperkenalkan dan ia dialkonkan oleh pendatang baru dunia Hollywood iaitu Rosie Huntington-Whiteley. Beliau ialah seorang model untuk VIctoria Secret (ok now u guys are smiling rite.. haha)


so what do you guys thing? (still prefer megan fox?)

akan ada lebih banyak robot dalam citer ni.. aku berharap adela robot yang transform dari Proton Inspira nnt.. baru la menarik.. yela yela mimpi je laa Proton Inspira nk kua lam citer ni.. *sigh* dengar2 rumors akan ada satu robot yang dikenali dengan nama Sentinel Prime, dia ialah bapak optimus prime. jeng jeng jeng.. ok2 sesame la kite nantikan citer ni kua tahun depan yer..


Inspira..TRANSFORMMMMM

[RED : still armed.still dangerous.still got it]

Red Poster

Director : Robert Schwentke
Writer: Jon & Erich Hoeber (Screenplay), Warren Ellis & Cully Hamner (Graphic Novel)
Cast: Bruce Willis (Frank Moses), Mary-Louise Parker (Sarah Ross), Morgan Freeman (Joe Mathisen), John Malkovich (Malvin Boggs)

Sinopsis:
Berdasarkan kultus DC Comics novel grafik oleh Warren Ellis dan Cully Hamner, RED adalah sebuah aksi-komedi dibintangi Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich dan Helen Mirren.

Frank (Bruce Willis), Joe (Morgan Freeman), Marvin (John Malkovich) dan Victoria (Helen Mirren) yang digunakan untuk menjadi agen CIAS atas tetapi rahsia mereka tahu hanya membuat mereka target Agencys atas. Sekarang berbingkai untuk pembunuhan, mereka harus menggunakan semua kolektif licik pengalaman mereka, dan kerjasama untuk tinggal satu langkah di depan pengejar mematikan mereka dan tetap hidup. Untuk menghentikan operasi, embarks pasukan pada misi, mustahil lintas negara untuk masuk ke dalam markas rahsia CIA, di mana mereka akan mengungkap salah satu konspirasi terbesar dan menutup-up dalam sejarah kerajaan.

Source: IMDb
Direct Translate : Google Translate


Frank Moses dan Sarah Ross

cerita ni memang menarik dan memang aku rekemen kt kamu kamu dan kamu untuk tgk yer..mengisahkan bruce willis seorang ejen CIA yang bersara terpaksa kembali beraksi sebab ade cubaan membunuh beliau dan rerakan nye.. bruce willis mmg seswai la ngn watak ni.. sebab die pon hero yang veteren dan bleh dikatakan elok bersara la.. ahaha.. tp lakonan nye mmg superb laa.. xkurang jugak ada yg mengatakan bruce willis ni comel.. apekaaa!! aku comel lagi kot.. muahaha..

penuh dengan aksi dan action sepanjang citer ni.. gelagat Malvin lakonan John Malkovich yang gilos menghidupkan lagi citer nih.. memang lawok tgk gelagat die nih.. seorang yang sengal dan lagi menyengalkan.. haha.. awek lam cite ni pon agak comel.. sila sila lah cuci mata yek.. heee

http://decretus.com/http://reviewmovieblog.com/wp-content/uploads/2010/08/red-movie2.jpg
antara agent2 CIA yang dah "bersara" hahaha

so saya sebagai seorang pengkritik filem memberi markah sebanyakk.....

[7.8/10]

untuk mengakhiri review cter ini hayati quote dr citer nih..

Frank Moses: Kordeski trained you?
William Cooper:Yea?
Frank Moses: I trained Kordeski.